Headcoachens ord

Headcoachens ord

Som de flesta av er vet så är det just nu jag (Peter Andersson) som sköter programmeringen på det här stället. Jag har mötts i huvudsak av positiva reaktioner på detta. Det finns dock en del skeptiker, inte minst bland dem som vill satsa lite hårdare och även köra extra träning (den träning som jag valt att kalla för ”add-ons”). Det tycker jag är bra. Man ska vara skeptisk, kritisk och ifrågasättande! Det välkomnar jag! Har ni frågor och funderingar kring programmeringen, kom fram till mig och fråga. Jag svarar gärna! Jag är oftast på boxen mellan 10-13 (de flesta dagar i veckan). Hittar ni mig inte så går det bra att också ställa frågor på FB. Gör det gärna på boxens hemsida så att alla kan se frågorna och svaren så att jag slipper upprepa mig allt för mkt.

Varför ska man då tro på mitt träningsupplägg. Kort om mig:

  • 3 Medaljer i USM i simning
  • 2 Medaljer i masters SM i simning
  • Styrketränat sedan jag var 15 år
  • Hållt på med crossfit i 3 år
  • Gymnasiebetyg 20.0
  • Toppbetyg på min mastersgrad i filosofi och nationalekonomi från University of St:Andrews (4 års utbildning)
  • Level 1 instruktör crossfit (helgkurs)
  • Personlig tränare från Axelssons (tre månaders kurs)

Gör dessa meriter mig till någon guru på crossfitprogrammering? Förmodligen inte. Men jag har en påvisad stark analytisk förmåga och en mångårig erfarenhet av egen träning och programmering. Kommer min programmering då att vara optimal för alla? Garanterat inte. Det kommer dock inget annat generellt träningsprogram som du kan ladda ner från nätet heller att vara, vare sig det heter ”gorilla” eller ”invictus”. Jag tror att nämnda programmeringar, tillsammans med ett stort gäng andra, kan vara lika bra eller bättre än det jag ”hittar på”.

Så varför välja mig, ett obeprövat kort, framför mer erfarna coacher på nätet? Det enkla svaret är att det är roligt att träna tillsammans! Många av dem som följer andra träningsprogram hoppar ofta in på klasser, trots att det inte tillhör deras programmering, just för att det är kul att träna tillsammans! Regel nummer ett inom framgångsrik coaching är att det är bättre att följa en halvbra programmering slaviskt till 100% än att hålla på och hoppa mellan olika programmeringar (även om de var för sig skulle vara lite bättre). På detta sätt så stör inte olika träningscykler och idéer varandra. Det finns en genomtänkt röd tråd genom hela programmeringen. Genom att följa mitt upplägg så kan du både gå på klasser och köra extra träning vid sidan om, utan att olika upplägg krockar med varandra!

Mitt förslag är att ge programmeringen en chans. Testa 2 cykler, eller ca 12 veckors träning, och utvärdera efter det. Blev jag bättre? Hade jag blivit ännu bättre med ett annat upplägg som är realistiskt för mig att följa slaviskt? Fortsätt sen bara om du svarat ja på den första frågan och nej på den andra!

Det har också kommit en del kommentarer som att: ”jag har ingen lust att göra två lätta lyft, byta vikter, göra ett nytt lätt lyft för att sedan byta vikter igen, det känns inte som att det är värt min tid”. Jag har full förståelse för den känslan. Det är inte så många av oss är vana att träna. Men om man tittar på hur många framgångsrika tyngdlyftare tränar, så är det precis så det går till. Tycker man att det är tråkigt, så är det ju synd. Men då måste man också ställa sig själv frågan om man tränar för att det är kul, eller om man tycker att det är kul att bli bra? Självklart kommer mycket av träningen att kännas ineffektiv. Det är det som är elitträning. Man lägger orimligt mkt tid på ganska små förbättringar i resultat. Grundprogrammeringen på boxen kommer att ge er 90% av resultaten. ”Add-on-programmeringen” kommer att ta lika lång tid eller längre än grundprogrammeringen, men kommer bara att tillföra 10% till av resultaten. Så på det sättet så är den ineffektiv. Men kan man inte ta i mer då på ”add-onsen”? Svaret är generellt sett nej. Tar man inte otillåtna preparat så kommer kroppen inte att kunna tillgodogöra sig så mkt träning. När man lägger till mer träning på ett redan tufft grundprogram så måste denna träning vara på lägre intensitet, annars bränner man ut sig. Känner man att man är ett undantag till denna regel och pallar mer tuff tränig, så rekommenderar jag ”gorilla” eller någon annan högvolymsprogrammering. De är säkert mkt bra för dig. Men följ den då till 100% och hoppa inte in på boxens pass då och då (förutsatt att du tränar för att bli bättre och inte bara för att ha kul, då kan du blanda o mixa precis som du vill).

No Comments

Post A Comment