Arbetskapacitet

Arbetskapacitet

Hej på er!
Jag heter Henrik Källberg och är en likt många av er som läser detta en av de människor som ni delat glädjen, svetten, ilskan, frustrationen, träningsvärken och stoltheten med på CF Södra Station. Till vardags är jag forskare på Karolinska Institutet och fokuserar på att försöka förstå hur gener och miljöfaktorer påverkar risken för att drabbas av inflammatoriska sjukdomar(t.ex. Reumatoid artrit, Hjärt-kärlsjukdom etc.). Eftersom jag är mycket intresserad av träning och har en examen i fysiologi (skrev uppsats i idrottsfysiologi), så tänkte jag skriva några rader på CFSS website med fokus på träning och vetenskap någon gång emellanåt.

Det första som slog mig är att jag skulle skriva lite om sånt som är kopplat till definitionen av fitness enligt CF, Roslagen open 2014 och Olle Prim. Olle tävlade i lagtävlingen tillsammans med Rebecka och Fredrik. De gjorde en skitbra tävling och var nog? det enda mixade laget i finalen!

En definition av fitness enligt CrossFit är: Increased work capacity, across broad time, modal domains. I en av grenarna gjorde Olle 15 stycken thrusters (allas vår favoritövning!) på 80 kg! i rad utan vila, det tog honom ca 40 sekunder. Detta fick mig att fundera på några frågor: Hur stor effekt (P) genererade Olle? Och har hans arbetskapacitet ökat sedan han började träna CF?

Effekten kan beräknas genom följande formel: P=D*F/t, där P är effekt, D står för avstånd (meter), F för kraft (enhet newton) och t för tid (i sekunder). Låt oss nu göra ett litet tankeexperiment och flytta oss tillbaka i tiden när Olle (som fortfarande har en kvarvarande antydan till att ha varit en sparris, oops) hade lite sämre arbetskapacitet. Låt oss anta att han då klarade av att göra 15 repetitioner thrusters i rad med en belastning på 40 kg på 35 sekunder. Låt oss anta att avståndet (D) som han förflyttar stången är ca 1,5 meter.

Innan Olle var denna resliga och kraftiga karl han nu är så producerade han 15*40*1,5*9,82(tyngdaccelerationen!)/35 = 252 watt. Låt oss nu hoppa fram till nutid och se hur stor effekt han producerar, 15*80*1,5*9,82/40 = 442 watt. Olle har definitivt ökat sin genomsnittliga arbetskapacitet.

Med andra ord! Låt oss alla sträva mot att förbättra vår arbetskapacitet och hjälpa till att pusha varandra mot ökad arbetskapacitet. Det kan vara bra att ha lite extra arbetskapacitet ibland, då blir livet lättare när det är tungt!
Auf wienerschnizel!
Dr Henrik

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.